Imbryki

Imbryki, czyli dzbanki do kawy

Imbryki są wyższe i bardziej zdobne niż dzbanki do herbaty. Ma to swoje podstawy w tym, że kawa kiedyś była dużo droższa niż herbata i nie każdego było stać, aby ją podawać. Dzbanki na kawę stanowiły wizytówkę domu, podczas relaksujących spotkań przy kawie z najbliższymi.

Również kawę zaleca się przygotowywać w jednej czwartej, połowie lub dwóch trzecich pojemności naczynia. Taka pojemność ułatwia jej serwowanie. W praktyce oznacza to nierozlewanie napojem po stole i gościach.

Czy wiesz, że nawet z pomocą imbryka jesteś w stanie przygotować domowe latte lub cappuccino? Wystarczy, że dokupisz ręczny spieniacz do mleka i dolejesz preferowaną ilość do 30 ml espresso. Jedno espresso przygotujesz właśnie w imbryku, zalewając każde dwie płaskie łyżeczki kawy 40-50 ml wrzątku.

 

Filtruj