You are currently viewing Prawidłowe ułożenie sztućców – porady dla profesjonalistów

Prawidłowe ułożenie sztućców – porady dla profesjonalistów

Prawidłowe ułożenie sztućców – porady dla profesjonalistów

Kiedy organizujemy przyjęcia czy biznesowe spotkania staramy się zadbać o każdy detal. Najlepszy kucharz przygotuje dla nas dania, a kelnerzy zadbają o nakrycie stołu i prawidłowe ułożenie sztućców. Zadbanie o estetyczny i elegancki wygląd stołu jest szczególnie ważne, ponieważ to przy nim nasi goście spełnią najwięcej czasu – dlatego brak estetyki lub nieład na stole na pewno nie umknie ich uwadze.

Jak prawidłowo ułożyć sztućce na stole? – główne zasady

Podczas codziennych obiadów, nasi najbliżsi zazwyczaj największą uwagę przywiązują do smaku potraw, ułożenie sztućców jest dla nich sprawą drugorzędną. Jednakże podczas uroczystych kolacji estetyczny wygląd stołu powinien być naszym priorytetem. Główną zasadą ułożenia sztućców jest ułożenie noża po prawej stronie talerza a widelca po lewej. Jednak w przypadku przygotowania stołu na wiele dań kelnerzy muszą wykazać się szerszym zakresem wiedzy z tematyki prawidłowego ułożenia sztućców. Główna zasada to układanie sztućców w takiej kolejności w jakiej mają być używane. A więc, niezbędna będzie tutaj kolejność podawania posiłków i dań. Jeżeli sztućce będą ułożone zgodnie z tą zasadą wówczas nasi goście bez problemu odnajdą właściwe sztućce do określonych potraw.

Ułożenie sztućców w praktyce

Jak to wygląda w praktyce? Układanie zaczynamy od prawej strony talerza. Nóż do pierwszego dania ustawiamy około 10 – 15 cm od talerza. Kolejne sztućce będziemy układać coraz bliżej talerza. Zazwyczaj kolejność ta wygląda następująco: nóż do przystawek, łyżka do zupy, nóż do ryby i nóż do dania głównego. Po skończeniu prawej strony pora na lewą stronę. Tutaj zasada jest ta sama, zmieniają się jednak sztućce. Po lewej stronie ustawiamy: widelec do przystawek po zewnętrznej stronie, widelec do ryby i widelec do dania głównego po wewnętrznej.

 

Nad talerzami układamy widelczyk i łyżkę deserową. Ważną kwestią jest pamiętanie o kierunku układania sztućców. Widelczyk zawsze musi być skierowany ząbkami w prawo, natomiast łyżeczka wierzchołkiem w lewo. Jeżeli do posiłku podajesz pieczywo, wówczas powinieneś zadbać o to, aby na stole pojawił się nóż do masła – umieść go na talerzyku do pieczywa.